OPTIKA I PODEŠAVANJE OSOVINA OPTIKOM
JOSAM TRUCKALIGNER II

Euromehanika nudi uslugu optike teretnih vozila - podešavanja osovina uređajem za mjerenje JOSAM TRUCKALIGNER II - jednim od najnaprednijih sustava za mjerenje na tržištu.

JOSAM TRUCKALIGNER II je bežični uređaj za mjerenje osovine za namjenska vozila s računalnim upravljanjem koji brzo i vrlo precizno mjeri sve kutova kotača.

Uređaj za mjerenje JOSAM napredan je sustav posebno razvijen za mjerenje i postavljanje kotača i osovina svih vrsta namjenskih vozila.

 

josam truckaligner II

 

Bežični uređaj za mjerenje osovine za
namjenska vozila s računalnim
upravljanjem.

Brzo i vrlo precizno mjerenje svih kutova kotača.

Josam

 

JOSAM truckaligner II

Zašto mjeriti kotače i osovinu?

josam

Pravilno postavljanje osovine i kotača smanjuje potrošnju goriva i trošenje guma. Istovremeno se znatno poboljšavaju udobnost vozila te sigurnost.

Ušteda goriva štiti naš okoliš i smanjuje troškove voznoga parka. Skretanjem vozila u drugu traku sprječava se prekoračenje dopuštene širine vozila i ugrožavanje drugih sudionika u prometu (vidi sliku).

Uređaj za mjerenje JOSAM truckaligner II posebno je razvijen za mjerenje i postavljanje kotača i osovina svih vrsta namjenskih vozila. Uređaj je od sada dostupan i u verziji osobnoga računala! Kupac može birati hoće li se u njegovoj radionici mjeriti osobnim računalom/prijenosnim računalom ili ručnim računalom. A to sve naravno bežično najnovijom Bluetooth tehnologijom.

Izbornik koji je jednostavan za uporabu vodi kroz sve radne korake. Sustav je pogodan i za mjerenje zakretnih osovina i posebnih namjenskih vozila kao što su zglobni autobusi.

josam

Uređaj za mjerenje JOSAM napredan je sustav za precizno mjerenje osovine. Uređaj za ispitivanje zračnosti osovine koji je dostupan kao dodatna oprema preporučljiva je nadopuna profesionalnom mjerenju voznoga postolja.

 

Uređaj za otkrivanje zračnosti (desno) upotrebljava se prije mjerenja osovine. Univerzalnim uređajem za ispitivanje može se ustanoviti moguća zračnost u ovjesu osovine i kotača.

Metoda JOSAM:

josam

Geometrijska središnja linija vozila utvrđuje se pomoću mjernoga ravnala smještenoga u sredini vozila te se projicira pored njega. Potom se smjer kretanja kotača uspoređuje s tom referentnom linijom. Samo se na taj način može zajamčiti da je ispravno postavljeno vozilo sigurno i stabilno na našim cestama.

JOSAM truckaligner II – osobno računalo

Verzija osobnoga računala prikladna je za sva računala na tržištu koja rade na operacijskom sustavu Windows XP.

Da bi se sve prednosti verzije osobnoga računala truckaligner II mogle optimalno koristiti na radnome mjestu, JOSAM je razvio posebnu upravljačku ploču osobnoga računala. S verzijom „na baterije“ može se raditi potpuno bežično te stoga ovisno o električnoj mreži!

Daljinski upravljač koji se može dostaviti po izboru omogućuje da se koraci mjerenja pokrenu lagodno iz radionice ili vozačeve kabine.

josam

 

Pokretna upravljačka ploča osobnoga računala ima ravan ekran koji je promjenjive visine. Ugrađena polica nudi skladišni prostor za pisače, osobna računala i mjerne glave. Radna se stanica u radionici po želji može pokrenuti potpuno bežično i slobodno.

 

Izuzetne funkcije verzije osobnoga računala:

Verzija osobnoga računala sadrži softver JOSAM homebase. On se sastoji od potpuno prerađene baze podataka za informiranje kupaca, mjesta upravljanja svim mjernim protokolima te pruža mogućnost unosa tolerancije proizvođača. Time korisnik još lakše uređuje zahtjeve, provodi mjerenja i ispisuje protokole.

Ukoliko se poštuju tolerancije proizvođača, one se tijekom preglednoga procesa mjerenja automatski uzimaju u obzir i prikazuju u boji.

 

josam

JOSAM homebase s trima tipkama za izravan izbor: „Brzi start“ za trenutačan početak mjerenja. „Ispis“ ispisuje mjerne protokole. „Novi zahtjev“ obuhvaća podatke o kupcima i vozilima.

Podaci o vozilu. Primjer pokazuje vozilo 4X2 s volanom na desnoj strani. Funkcije vode korisnika kroz proces mjerenja i postavljanja.

Potpuno izmjerena prednja osovina. Vrijednosti za nagib kotača, nagib osi rotacije i ukupnu širinu kotača pohranjene su tolerancijama i prikazuju se crvenom bojom kada se nađu izvan tolerancijskoga polja. Zelene vrijednosti signaliziraju da postavljanja odgovaraju tolerancijama.

JOSAM truckaligner II – ručno računalo

Ručno računalo radi na operacijskom sustavu Windows CE i opremljen je preglednim LCD ekranom od osam inčeva. Povezanost između ručnoga računala i mjernih glava postiže se najnovijom Bluetooth tehnologijom. Tipkovnica i pisač mogu se priključiti USB utičnicama. Trajanje rada računala koje radi pomoću jakih, nadopunjivih baterija iznosi više od osam sati.

Otporno i stabilno ručno računalo „nije osjetljivo“ te je stoga savršeno prikladno za uporabu u radionicama namjenskih vozila. Korisnik se pri mjerenju može kretati te ga po želji provesti izravno iz vozačeva sjedala, pored vozila ili prilikom poslova postavljanja u servisu.

josam

 

josam

Kruta osovina. Simboli pokazuju koje se tipke mogu aktivirati. Pomoćna je funkcija uvijek dostupna.

Slika pokazuje pokretnu osovinu prije mjerenja. Slike i simboli vode korisnika kroz mjerenje.

Pokretna se osovina mjeri time što se najprije odaberu potrebni osovinski kutovi. Prozorčić s rezultatima prikazuje mjerne vrijednosti prije (u zagradama) i nakon postavljanja.

Ispis u boji

josam

Pri ispisu se rezultat mjerne vrijednosti prikazuje prije i nakon mjerenja za svaku osovinu. Širina kotača i poprečni položaj prikazani su grafički.

Svaki protokol prema mjerenju i postavljanju vozila s dvostruko zakretnim prednjim osovinama sadrži sve bitne izjave o paralelnom tijeku prednjih osovina kao i paralelnost krutih stražnjih osovina.

Prije mjerenja ne moraju se unijeti konfiguracije vozila. Mogu se izmjeriti vozila do maksimalno 16 osovina.

Verzija osobnoga računala po želji radi i s tolerancijama proizvođača.

JOSAM truckaligner II - prednosti

  • Mjerenje osovine bez navlaka na podu pomoću patentirane, napredne laserske tehnike.
  • Izbornik vodi korisnika korak po korak kroz proces mjerenja. Pomoćna je funkcija uvijek dostupna.
  • Automatska kompenzacija nejednakih podova i mogućih odstupanja osovine elektronskim mjerenjem nagiba.
  • Brze trenutačne vrijednosti koje se brzo mogu očitati na monitoru u boji tijekom poslova postavljanja.
  • Visoka fleksibilnost uređajima koji se pokreću na baterije i bežična komunikacija.
  • Ispis mjernih vrijednosti po izboru grafički ili u tablicama. Svi se kutovi kotača i položaji osovine ispisuju prije i poslije postavljanja.
  • Specijalni softver za dvostruko zakretne osovine i osovine zglobnih autobusa.
josam

 

Verzija osobnoga računala sustava za mjerenje koncipirana je za korisnike koji žele mjeriti standardnim računalom/prijenosnim računalom te istovremeno usmjeravati proces mjerenja unošenjem tolerancija. Ravan ekran koji se može naknadno isporučiti instalira se na upravljačku ploču koja se može bežično pomicati kroz radionicu.

Ručno je računalo najbolja alternativa za rad u pokretu.

Uz osnovnu opremu dostupan je i velik izbor pribora po potrebi. Kontaktirajte nas ili svog bližnjeg trgovca radi daljnjih informacija.

Isprobala i odobrila većina poznatih proizvođača kamiona i autobusa.

JOSAM truckaligner II

josam

JOSAM je tijekom sedamdesetih godina obavio pionirski rad da bi lasersku tehniku učinio učinkovitom za točno mjerenje osovine. Danas se osovine mogu izmjeriti s odstupanjem od 0°01´ stupnjeva.

Preciznost se laserske zrake koristi za točno mjerenje namjenskih vozila i savršeno je prikladno za teška vozila s velikim položajima osovine do osam metara.

Stalnim poboljšanjem laserske tehnike mjerenja JOSAM truckaligner II jedan je od najnaprednijih sustava za mjerenje na tržištu.

To jamči učinkovit proces mjerenja te korisniku pojednostavljuje postizanje točnoga rezultata. Kvaliteta kontrole time postaje dijelom radnoga procesa.

josam

 

Ovdje možete preuzeti brošuru JOSAM TRUCKALIGNER II